Zöld kártya

A múlt héten rövid baráti látogatáson vettem részt Koffol Alfrédnál  székelyudvarhelyi  Makler-Sig Biztosítási Alkusz Kft ügyvezetőjénél. Alfi  felháborodva mutatta meg, hogy Romániában mennyire megemelkedtek a nemzetközi fuvarozó cégek vontatóinak és pótkocsiainak a kötelező felelősségbiztosítás díjai. Belenézhettem egy pár szerződésbe: a vontatókra forintra átszámítva 340 -360.000 Ft, míg a pótkocsikra 20-25.000 Ft voltak a díjak. Jeleztem, hogy ne legyen bosszús és a fuvarozók se mérgelődjenek, ugyanis nálunk itthon minimum 600-650.000 Ft a vontatókra valamint 160-240.000 Ft a pótkocsikra az éves kötelező felelősségbiztosítások díjai. Beszélgettünk tovább – egy Maurer Oszkár féle vajdasági bor is  előkerülvén- Alfi egyszer csak a homlokára csapott :

– Hiszen ezek a biztosítási díjak csak fél évre szólnak azaz egy évre kétszer ennyit kell fizetni majd!

De miért is kerülnek ilyen sokba a nemzetközi vontatók és pótkocsijaik kötelező díjai immáron Romániában is? A nagy kárhányadra hivatkozva emelik  a biztosítók ezen gépjárművek díjait. Sajnos egy külföldön okozott balesetért sokszor előfordul, hogy az okozott károk többszörösét kifizettetik a hazai biztosítókkal. A felelősségbiztosítás meglétét külföldön a ZÖLD kártya igazolja, amely egy készfizető kezességet is jelent! Amennyiben a zöld kártya a károsult kezébe kerül a hazai biztosítónak fizetnie kell!

De itt jön a csavar, vajon mennyit? A nemzetközi fuvarozó cégeknél dolgozó sofőrök előfordul, hogy nem is jelzik vagy csak a két-három hetes turnusuk végén, a hazaérkezés után szólnak a munkáltatóiknak a károkról. Ez a jobbik eset, de olyan is előfordul, hogy a cégek csak a magyar biztosítók megkeresése alapján tudják meg, hogy milyen összegű kárt kell helyettük kifizetni a kötelező szerződéseik terhére. Ekkor már nem lehet megtudni, mi történt, nem lehet rekonstruálni az eseteket. Volt már rá precedens, hogy egy komplett  családi ház felújítását kifizettették egyik hazai biztosítónkkal, pedig igazán csak egy nem kellően rögzített ajtó húzott végig egy falat.

Jó tanács a nemzetközi fuvarozásban dolgozóknak, minden esetben fényképezzék le a károsított vagyontárgyakat. Amennyiben mód és lehetőségük adódik mindig készíttessek tanúkkal aláíratott jegyzőkönyvet is a baleset bekövetkezte után.

Talán egy kicsit ezzel lehet csökkenteni a kárkifizetéseket!

Talán ez alapján csökkenhetnek a díjak is…..talán!

 

 

2016-05-06T08:58:30+00:00