Utasbiztosításhoz kapcsolódó tévhitek-Biztosítási 1×1

A Genertel Biztosító évente elvégzett utazási és utasbiztosítással kapcsolatos szokásokról szóló kutatásából megtudhattuk, hogy a magyar lakosság 77%-a tervez nyaralást idén. A korábbi években -2015-ben és 2016-ban – megállapított körülbelüli 50%-hoz képest ez jelentős növekedést jelent.  A kutatás ennél érdekesebb tényre is felhívta a figyelmet, mely szerint, az utazók számával együtt azoknak a száma is növekedett, akik nincsenek tisztában azzal, hogy mit is tartalmaz pontosan egy alap utasbiztosítás csomag.

Habár utasbiztosítás kötésével az ember nagymértékben csökkentheti az utazás során gyakran felmerülő kockázatokat, mégis a megkérdezettek több mint fele még most sincs tisztában azzal, hogy az alap utasbiztosítás része lehet egyaránt a poggyászbiztosítás, illetve a gépjármű assistance is. Azok számára, akik autóval tervezik az utazást, megnyugtató lehet, ha probléma esetén a biztosító fedezi helyszíni hibajavítás vagy szervizbe szállítás költségeit. És talán a leglényegesebb, hogy a különböző alapcsomagok napi pár száz forintért az orvosi-és mentési költségeket is tartalmazzák.

További felmérésekből az is kiderült, hogy a külföldre utazók gyakran nem gondoskodnak megfelelő utasbiztosításról, hiszen úgy vélik, hogy a bankkártyákhoz kapcsolódó utasbiztosítás, illetve a kiváltott Európai Egészségbiztosítási Kártya mellett nincs szükség további fedezetre. Azonban, ezeknek az opcióknak számos hiányossága van az utasbiztosításokkal szemben.

Európai Egészségbiztosítási Kártya

Minden EU-s országban az ott lakókkal azonos társadalombiztosítási ellátásra jogosítja fel tulajdonosát. Előnye tehát nem vitatható, viszont érdemes tisztában lenni azzal, hogy egyes európai országokban az állampolgárok önrészt is fizetnek az ellátásért. Így komolyabb sérülések esetében a 10-20%-os önrész elérheti akár az 1000 Euro-t is. A kártya kizárólag sürgősségi alap egészségügyi ellátásra terjed ki, nem tartalmaz balestebiztosítást és poggyászbiztosítást sem. De ezen felül  a hozzátartozó kiutazásának, illetve a hazautazásnak a költségei is mind a beteget, balesetet szenvedettet terhelik.

Bankkártyához kapcsolódó utasbiztosítás

Ezen biztosítások mögött legtöbbször komoly biztosító áll, de többségüknél mind a szolgáltatási kör, mind a kártérítési összegek felső határa igen limitált. A szolgáltatás gyakran egyedi feltételekhez kötött, így például az utazási szándékot előre jelezni kell a biztosító felé, vagy az érvényesség feltétele lehet az is, hogy a kártyát már előzetesen használják az adott országban. Fontos, hogy főleg nagyobb utazások előtt az átnézze a bankkártya-biztosítás feltételeit, emellett Európán kívüli utazásnál érdemes összetettebb biztosítást kötni.

Hazánkban  jelenleg 15 biztosító rendelkezik utasbiztosítási termékkel. Így, az igen magas kínálatnak köszönhetően, Ön is könnyen megtalálhatja az nyaralása nyugalmához elengedhetetlen, legmegfelelőbb utasbiztosítást.

További kérdéseivel forduljon bizalommal kollégáinkhoz!

Kérdezze szakértőinket
2017-07-03T08:48:41+00:00