Mi történik, ha totálkáros lesz a hitelre vásárolt, vagy lízingelt autó?

Mielőtt belemerülnék a kérdés boncolgatásába érdemes tisztába lennünk azzal, hogy a biztosítók különbséget tesznek műszaki- és gazdasági totálkár között.

Műszaki totálkárról beszélünk, ha az autó annyira megsérül, hogy nem lehet megjavítani, illetve olyan fődarabja sérül meg, ami javítás után sem lenne biztonságos.

Gazdasági totálkár esetében az autó javítható, azonban a javítás nem gazdaságos, mert a javítási költség többe kerül, mint az autó becsült káridőponti értéke.

A hitelre vásárolt vagy lízingelt autók totálkárossá válása esetén a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás a gépjármű aktuális káridőponti forgalmi értékét, a piaci értéket téríti meg. A casco szerződés lopás-, törés- és elemi kár miatti totálkár esetén szintén a káridőponti forgalmi értéket téríti, de egyes casco konstrukciók a biztosított gépjármű korától és a vonatkozó feltételtől függően a károsodott gépjármű egykori beszerzési értékét téríti meg a biztosítottnak.

A hitelre vásárolt, vagy lízingelt autók tulajdonosai a finanszírozói szerződésüket illetően nagyobb problémával kerülhetnek szembe, ha a jármű totálkárossá válik. A hitelre vásárolt vagy lízingelt autók totálkárossá válása esetén a hitel fedezetéül szolgáló vagyontárgy, illetve a lízing tárgy megsemmisülése miatt a hitel-, vagy lízingszerződés megszűnik, a hitel összege, vagy lízing díj elszámolásra kerül. Előfordulhat, hogy a biztosító által fizetett kártérítés nem fedezi a szerződés lezárásának a költségeit, így a különbözet a szerződőt terhelik.

Az említett problémákra lehet megoldás a GAP, vagyis a vételár biztosítást, amely lopás és totálkár esetében fedezi a gépjármű számlán feltüntetett egykori beszerzési ára és az aktuális káridőponti forgalmi értéke közötti különbséget, valamint casco esetén a feltétel szerint levont önrészt.

Már több biztosító is kínál vételár biztosítást, ahhoz, hogy megtaláljuk az Önnek legmegfelelőbbet, keresse bizalommal kollégáinkat!

Kérdezze szakértőinket
2017-06-14T10:41:28+00:00