Mi a teendő, ha a villámcsapás tönkretette a házában lévő műszaki cikkeket?

A tudomány jelen állása szerint nincs egyöntetűen elfogadott, bizonyított elmélet a villámlás keletkezésének okaira. Megegyezhetünk abban, hogy a villámlás lehet két ellentétes polaritású hely közötti töltéskiegyenlítődés, egy dolog azonban biztos, hogy a jellemzően zivatarok idején keletkező villámlások, komoly veszélyt jelenthetnek rád és otthonodra egyaránt.

A biztosítások területén a kilencvenes évek eleje óta beszélhetünk közvetlen és közvetett villámcsapás károkról, melynek egyik oka a Magyarországon megjelenő „elektronikai Boom” volt. Az évek folyamán a háztartások és a vállalatok is egyre több olyan elektronikai cikkel rendelkeztek, melyeket a villámcsapások tönkre tehettek.

Közvetlen (elsődleges, direkt ) villámcsapás

Ebben az esetben a villám közvetlenül a biztosított vagyontárgyba csap bele. A biztosítás szempontjából ezek olyan, jellemzően épületekben keletkezett károk, amelyek gyakran látványosak; mint a tűz, koromszennyeződés, elektromos szerelvények leégése, stb. A direkt villámcsapás nem mindig gyújtó hatású, van, hogy ledől a kémény, kirobbannak a falból az elektromos vezetékek, a falakon kipattogzások, lyukak keletkeznek. Ilyen esetekben a bekövetkezett kár egyértelmű és annak megállapítása sem okozhat gondot.

A közvetett (másképpen másodlagos, indirekt, induktív) villámcsapás

Érdemes tisztában lenni vele, hogy a legtöbb biztosító a közvetett villámcsapás károkat is kifizeti. A közvetett villámcsapás alatt azokat az eseteket értjük, amikor az elektromos eszközök közelében becsapó villám indukciós hatása okoz károkat. Ezekben az esetekben azonban már nem olyan egyszerű és egyértelmű a károk megállapítása.

Ha kis területen tömeges az előfordulása, a másodlagos villámcsapás kár könnyen megállapítható. Ha azonban egyedi esetről van szó, a biztosítók szakemberhez fordulnak. Az országban több szolgáltatója már igen nagy pontossággal meg tudja állapítani, hogy volt-e villámcsapás az adott ház közelében.

A biztosító általában az 1-1,5 km-en belüli villámcsapások másodlagos villámcsapás kárát téríti. Az all risks biztosítások esetén, ha nincs a távolság meghatározva a szabályzatban, akár 2-3 km távolságban becsapott villámok kárait is kifizetik.

Ami szintén gondot okozhat, az a kár nagyságának megállapítása! Éppen ezért, nem csak a vállalatoknak, hanem a háztartásoknak érdemes is hosszabb távon megőriznie a vásárláskor kapott bizonylatokat.

Az elektronikus eszközöknél a pontos típus és a vásárlás időpontja nagy fontossággal bír a kártérítés megállapításában. Az egyes készülékeknek jelentős árkülönbsége lehet, nem mindegy, hogy egy átlagos, vagy hi-tech eszközről kárát kell téríteni.

A kártérítés

A kártérítés a korábban említettekkel szemben nagyon egyszerű. Az eszköz

  • vagy javítható,
  • vagy gazdaságosan nem javítható.

Ha javítható, a javításról készül egy számla. Fontos, hogy ne csak a számlát, hanem annak a munkalapját is be kell küldeni a biztosítónak. Ezen látszanak ugyanis a javítás részletei.

Ha nem javítható, akkor erről kérni kell egy szakvélemény a szakszerviztől. Legyen benne, hogy milyen alkatrészek sérültek és ezek javításai, cseréi mennyibe kerülnek. Ezek az összegek általában meghaladják még az eszköz újkori értékét is, melyet biztosító szakértője ellenőriz és kifizeti a használati eszköz javíthatósági határértékét.

A villámcsapás kárra –legyen akár közvetlen vagy közvetett- lakásbiztosítás köthető, az alapbiztosítás részeként.

Kérdezze szakértőinket
2017-08-31T08:50:46+00:00