KGFB váltás okosan-Biztosítási 1×1

Mivel minden magyarországi telephellyel rendelkező gépjármű üzembentartójának kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződést kötni, ezért cikkünk segítségével kívánjuk megkönnyíteni az autótulajdonosok számára a KGFB-k világában való eligazodást.Kis odafigyeléssel sok bosszúságtól kímélheti meg magát az ember, ráadásul több tízezer forintot is megspórolhat, ha az alábbiakra odafigyel.

Mindazok, akik már 2010 előtt is rendelkeztek KGFB-vel, biztosan emlékeznek arra, hogy minden jármű biztosításának évfordulója január 1-re esett. Ekkor még az autótulajdonosok számára könnyebb volt az élet, hiszen mindenkinek novemberben, a nagy kampányok idején, legkésőbb 30 nappal az évforduló előtt kellett jeleznie a biztosítótársaságok számára a váltást. 2010.01.01-gyel azonban mindez megváltozott, azóta az évforduló mindig a szerződéskötés napjához kötődik. A jelenleg forgalomban lévő járművek nagy többségének, körülbelül 70 %-ának már az új rendszer szerint van megkötve a KGFB-je.

Lássuk tehát, mikor is kell váltani?

A fő szabály megmaradt, így tehát az évforduló előtt minimum 30 nappal jelezni kell a felmondási szándékot!

Az addigi szerződés szerinti biztosítótársaság köteles 60 nappal az évforduló előtt közölni a következő évi általa ajánlott díját, ami 30-60 napos átkötési ablakot eredményez. Viszont bármikor előfordulhat, hogy ez az indexértékesítő levél elkeveredik a postán vagy az értesítő email a „spam”, levélszemét mappába kerül. Mivel a biztosítóknak elegendő a feladás tényét bizonyítania, az ügyfél általi átvételt nem kell, ezért lényeges, hogy a biztosított maga is tisztában legyen biztosításának évfordulójával és következő éves díjával.

Fontos még megjegyezni, hogy már felmondáskor érdemes megkötni az új szerződést, hogy a jármű még véletlenül se kerüljön fedezetlenségi időszakba.

További lényeges elem az új díjak tarifálása, amit érdemes minden évben elvégezni, üzletkötőjével elvégeztetni. Előfordul, hogy a biztosítók adott évben kedvező díjaikkal nagyszámú ügyfelet vonzanak be, de a következő évben akár 50%-al is drágább díjakat határoznak meg.

Ha az Ügyfél „kicsúszik” a korábban említett 30 napos felmondási időből, akkor beszorul egy, számára kedvezőtlen díjjal rendelkező kötelező gépjármű-felelősségbiztosításba.

 

Ha úgy érzi, további segítségére lehetünk KGFB váltásával kapcsolatosan, akkor forduljon bizalommal szakértőinkhez!

Kérdezze szakértőinket
2017-05-08T08:34:28+00:00