Biztosítási 1×1- Nyugdíjbiztosítás 2.rész

Napjainkban elkerülhetetlen téma a nyugdíjbiztosítás és annak fontossága, hiszen a nyugdíjas évek pénzügyi tervezését érdemes már aktív keresőkorban elkezdeni.  Cikkünk 2. részének elolvasásával megtudhatja, hogy milyen díjfizetési típusok vannak, mikor kaphatja meg az összegyűjtött pénzt, kell- e adóznia a hozam után, illetve, hogy mi a TKM.

Milyen díjfizetési típusok vannak?

Léteznek rendszeres díjfizetésű és egyszeri díjas biztosítások. Az egyszeri díjas biztosításoknál csak egyetlen alkalommal, közvetlenül a szerződés megkötése után kell befizetni a biztosítási díjat, míg a rendszeres díjfizetésűeknél a szerződés szerint havonta, negyedévente, félévente vagy évente lehet esedékes a díjfizetés. Legtöbb esetben a biztosítók lehetővé teszik az eseti befizetéseket is, illetve rendszeres díjfizetés esetében a díjfizetések szüneteltetését.

Mikor kaphatja meg az összegyűjtött pénzt?

Alapesetben, ha megszerzi a nyugdíjjogosultságot, illetve ha bekövetkeznek a szerződésben felsorolt egyéb biztosítási események. Ennél korábbi kifizetési igény, úgynevezett visszavásárlás esetén, a lejáratból hátralévő biztosítási tartam függvényében a visszavásárlási táblázat szerint meghatározott szolgáltatási összeg jár és ilyenkor a biztosító akár magas költségeket is felszámíthat.

Kell adóznia a hozam után?

A nyugdíjjogosultság elérésekor az aktuális biztosítási összeget adómentesen fizetik ki. Amennyiben azonban a jogosultság elérése előtt szünteti meg biztosítását, akkor az aktuális adójogszabályok alapján adófizetési kötelezettség terheli.

Mi a TKM, és miért fontos számomra?

A befektetési egységhez kötött életbiztosítások és bármilyen típusú nyugdíjbiztosítások költségszintjének összehasonlítását könnyíti meg az úgynevezett teljes költségmutató (TKM), melynek mértékére vonatkozóan a Magyar Nemzeti Bank ajánlást adott ki. A TKM azt mutatja meg, hogy a felmerülő költségeket is figyelembe véve mekkora átlagos éves hozam elérése szükséges ahhoz, hogy legalább a szerződés szerint befizetett díjakat a biztosítás lejáratakor az ügyfél visszakapja.

További kérdéseivel forduljon bizalommal kollégáinkhoz!

Kérdezze szakértőinket
2017-06-28T09:57:17+00:00