Biztosítási 1×1- Nyugdíjbiztosítás 1.rész

Napjainkban elkerülhetetlen téma a nyugdíjbiztosítás és annak fontossága, hiszen a nyugdíjas évek pénzügyi tervezését érdemes már aktív keresőkorban elkezdeni.  A nyugdíj célú előtakarékosságnak három formája ismert: az önkéntes nyugdíjpénztár, a nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ) és a nyugdíjbiztosítások.  Cikkünk 1. részének elolvasásával megtudhatja, hogy mi is pontosan a nyugdíjbiztosítás, milyen fajtái vannak, illetve azt, hogy miért érdemes megkötnie.

Mi a nyugdíjbiztosítás?

A nyugdíjbiztosítás kifejezetten nyugdíjcélra kötött életbiztosítási szerződés, mely a megtakarítási cél mellett halál vagy rokkantság esetén a megtakarítás összegén felül további biztosítási elemeket tartalmaz.

A fogyasztó által befizetett összeget a biztosító a költségek levonását követően a biztosítás típusától, illetve az ügyfél döntésétől függően különböző módon befekteti.

Milyen fajtái vannak?

A klasszikus nyugdíj-biztosítási termékeknél a biztosító határozza meg, hogy milyen módon fekteti be a szerződő által befizetett díjakat. A biztosítási esemény bekövetkeztekor pedig a szerződésben meghatározott biztosítási összeget fizeti ki, melyet a befektetés eredményétől függően, a visszaosztott hozam még megnövelhet. A befektetési egységhez kötött (úgynevezett unit-linked) termékeknél a biztosított döntheti el, hogy a biztosító milyen típusú és kockázatú befektetésekbe – eszközalapba helyezze el a befektetéseit. A befektetési kockázatot tehát az ügyfél viseli, lejáratkor a befektetési egységek aktuális értéke kerül kifizetésre.

Miért speciális és miért érdemes megkötni?

Elsősorban azért, mert a nyugdíjas évekre vonatkozó öngondoskodást szolgálja. Ezzel összefüggésben a szerződő az éves befizetések 20%-át maximum évi 130 000 Ft adóvisszatérítést igényelhet a személyi jövedelemadó bevallásával egyidejűleg. Az így jóváírt összeg a már meglévő egyenlegét gyarapítja.

A jövő hét hétfői 2. részben többek között szó lesz arról, hogy nyugdíjbiztosítás megkötése esetében mikor kaphatja meg az összegyűjtött pénzt, illetve arról, hogy mi a TKM.

További kérdéseivel forduljon bizalommal kollégáinkhoz!

Kérdezze szakértőinket
2017-06-19T12:09:31+00:00