Autósok figyelem! Még egy hét és itt az őzek násza!

Július második felétől augusztus közepéig-végéig tart az őzek násza, ami fokozott veszélyt jelent az utakon közlekedőkre.  Az egész ország területén élő, a becslések szerint 360 000 egyed ebben az időszakban sokkal figyelmetlenebb, így könnyebben ugorhat ki az Ön autója elé is.

Mit tegyünk, ha őzet látunk?

Elsődlegesen körültekintőbben, figyelmesebben kell vezetni a rosszul belátható útszakaszokon, erdők és bozótosok közelében. Ebben a bő egy hónapban feltétlenül vegyük figyelembe a vadveszélyre figyelmeztető táblákat, illetve, ha messzebbről látjuk, hogy egy őz az útra ugrott, számítsunk rá, hogy több állat is követheti. Természetesen a legnagyobb elővigyázatosság ellenére is szembe találhatjuk magunkat eggyel. Ilyenkor a legjobb megoldás a fékezés, végső esetben a vészfékezés, de sosem szabad megpróbálni kikerülni, hiszen a vaddal való ütközés kisebb veszélyt jelent, mint a szembe jövő sávjába való áttérés, vagy az útról való lehajtás.

Mit tegyünk, ha megtörténik a baj?

Egy vad elütése közúti balesetnek számít, ezért, ha megtörténik a baj, mindenképpen hívni kell a rendőrséget.  A későbbi vitás kérdések eldöntésében perdöntőek lehetnek a helyszínelés adatai. Továbbá értesíteni kell az illetékes vadásztársaságot, melyben a rendőrök lehetnek a segítségünkre.

A legtöbb Európai Uniós országban a  vad és gépjármű ütközések biztosítási eseménynek minősülnek. Amennyiben egyik fél sem vétkes, a gépjárműben keletkezett kárt kizárólag a teljes körű CASCO biztosítás téríti meg.  Fontos megjegyezni, hogy egy vadelütésnél a vadászatra jogosult kára is tetemes lehet, hiszen egy őzbak értéke elérheti akár a több millió forint is.

Kérdezze szakértőinket
2017-07-10T08:39:37+00:00